Френският изобретател Франки Запата, който привлече световно внимание с полета си

...
Френският изобретател Франки Запата, който привлече световно внимание с полета си
Коментари Харесай

Хвърчащият Франки Запата опита да прекоси Ламанша, но не успя

Френският изобретател Франки Запата, който притегли международно внимание с полета си над президента Емануел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел по време на Деня на Бастилията в Париж на 14 юли, през днешния ден опита да прекоси Ламанша и да прелети от Франция до Англия със своето неповторимо патентовано откритие флайборд. Той обаче се провали, оповестява Euronews.

Запата е пропуснал платформата за кацане, инсталирана на лодка, на която трябваше да зареди гориво.

Не е потърпевш от рухването.

" Практикувахме тази маневра десетки пъти в по-бурно море, с платформи, които се движеха повече, без никакви проблеми ", коментира техникът, взел участие в опита. - Не беше вятърът, а вълните, сподели той. Платформата е била на два метра над палубата, всяко придвижване на лодката е било засилено.

Франки Запата стана прочут като Летящия боец, а също и Хвърчащия французин, откакто показва изобретението си пред международните медии на военния церемониал на Деня на Бастилията във Франция на 14 юли. Тази заран той излетя от Сангат на северния френски бряг в опит да лети до Дувър във Англия. Стремеше се да пресече канала за към 20 минути. Летял е със 140 км/ч., на височина сред 15 и 20 метра от морската повърхнина.

Опитът на Запата бе проведен да съвпадне с деня на 110-тата годишнина от първия полет над Ламанша със самолет, реализиран от Луи Блерио през 1909 година

Т.нар. флайборд на Запата е с реактивен мотор. Бившият първенец по надпревари с джетове може да доближи с устройството оптималната скорост до 190 км/ч.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР